fbpx

Бизнесът очаква опустошителен газов удар, иска веднага доставки от Газпром

В отворено писмо работодателските организации обявяват, че очакват след броени дни да понесат опустошителен удар. Повод за апокалиптичните прогнози е поисканата от Булгаргаз цена за август от 286,84 лв./MWh.

Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април. Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика, заявяват работодателите.

Въпросът е, че това е цена, която тепърва ще бъде обсъдена от КЕВР, като е напълно възможно комисията да не я приеме и определи по-ниска. Междувременно кризата с КЕВР е напът временно да бъде решена, след като днес парламентарната енергийна комисия прие бившият шеф Иван Иванов да се върне на мястото на досегашния, чийто избор бе обявен за противоконституционен. Очаква се утре парламентът да гласува решението на комисията.

От бизнеса обаче изчисляват, че надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август.

За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв.! И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци! Междувременно, се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната, се казва в отвореното писмо.

Почти ултимативно работодателите искат до края на работната седмица:

  • Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища. Само за юли българските икономика и общество са заплатили над 100 млн. лв. допълнителни разходи.
  • Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок (Въпросителната обаче е, че Газпром в последните месеци се проявява като изключително ненадежден партньор, б.р.).
  • Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.
  • Да бъдем уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.
  • Да бъдем уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. Работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?
  • Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"