fbpx

Бизнесът отложи протеста, доволен от договореното с властта

Бизнесът официално отложи насрочения за 18 май национален протест „За сигурна енергия на достъпни цени“, след като сутринта работодатели и синдикати се срещнаха с премиера, министрите на финансите и на енергетиката.

В обръщение до своите членове големите работодателски организации изтъкват, какво е договорено на срещата в МС:

  1. За месеците май и юни 2022 г. потребителите на ел. енергия на свободния пазар да получат компенсация в размер на 80% за сумите над 200 лв. на мегаватчас и без горен праг на компенсацията;
  2. През месеците май да се компенсира разликата в цената на природния газ спрямо нивата от м. април 2022 г.
  3. До края на настоящата седмица в Народното събрание да бъде внесен законопроект за изменения и допълнения на Закона за енергетиката, с който да се въведе допълнително облагане на неочакваните печалби на всички производители на ел. енергия;
  4. През следващия ценови период от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. да действа средносрочно решение за цените на електроенергията, което да гарантира резултативни крайни цени за потребителите на свободния пазар не по-неблагоприятни от тези през май и юни 2022 г.
  5. Да се разработи механизъм за въвеждане на две тарифи за електроенергия за бита, при които над определен праг цената да не е субсидирана от държавата.
  6. На 17 май, вторник, от 15.00 ч. да се проведе среща по проблемите на транспортния сектор, в която да участват легитимните национални и браншови организации.
  7. Чрез спешна законодателна промяна да се уреди индексирането на договорите по обществени поръчки в сферата на строителството.
  8. Да се ускорят стартиралите разплащания с пътностроителните компании по вече изпълнени обществени поръчки.

Във връзка с горното и с оглед факта, че по-голямата част от протестните ни искания получават удовлетворяващо решение, отлагаме насрочения за 18 май протест, но оставаме в протестна готовност, в случай, че в оптимално кратък срок обещанията на управляващите не се превърнат в нормативен факт, заявява бизнесът.

Изтъква се, че се очаква с надежда на утрешната среща по проблемите на транспорта да бъдат решени изключително сериозните проблеми на този икономически сектор.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"