fbpx

Бизнесът заплаши да сезира ЕК за газовите планове на кабинета

В писмо до премиера Кирил Петков трите големи работодателски организации – БСК, АИКБ и КРИБ, заявяват притеснението си, че няма яснота какви промени в пазара на природен газ иска да прави правителството.

Бизнесът призовава изпълнителната власт ясно да представи намеренията на правителството, които да бъдат подложени на необходимото обществено обсъждане и градивен диалог.

В писмото се заявява категорично несъгласие с изразяваното от властта разбиране, че индустрията не е част от обществото, а действа в негов ущърб.

Припомняме, кабинетът има намерение да промени пазара на природен газ, като има отделни цени за бита, топлофикациите и газоразпределителните дружества от една страна и за стопанските потребители от друга.

Считаме индустрията за един от основните стълбове на обществото. Индустрията е тази, която дава облик на националната ни икономика. От жизненоспособността на националната ни икономика зависи благосъстоянието на всеки член на обществото в т.ч. и битови и индустриални субекти, се казва в писмото до премиера.

Подчертава се, че потреблението на природен газ от страна на индустрията възлиза на около 11 400 000 MWh/годишно, формирайки приблизително 37% от вътрешния пазар, като по този начин индустрията е най-значимият потребител на природен газ в страната.

Бизнесът заявява в прав текст, че без съществения принос на индустриалните потребители, които са редовни платци на потребения газов ресурс, „Булгаргаз“ едва ли ще е в състояние да изпълни своите дългосрочни ангажименти за количества и плащания към своите доставчици. Справедливите взаимоотношения между „Булгаргаз“ ЕАД и индустриалните консуматори на природен газ са от полза за всички – държавата, битовите и индустриалните потребители, изтъкват работодателите.

Те заявяват готовността си да сезират ГД „Конкуренция“ на ЕК, защото според тях разделянето на ценообразуването на „Булгаргаз“ ще доведе до:

  • Дискриминация – стопанските потребители, които са присъединени към газоразпределителните мрежи ще получат ценово предимство пред потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, имащи договори за доставка с „Булгаргаз“;
  • Кръстосано субсидиране – „Булгаргаз“ ще образува отделни цени за различните си клиенти, при условие че получава природния газ от външни доставчици на единна цена за всички негови клиенти.

В заключение бизнесът предупреждава, че кръстосаното субсидиране е в нарушение както на българското, така и на европейското законодателство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"