fbpx

Близкото енергийно сътрудничество с Русия: вече напълно неоправдано

Близкото сътрудничество на европейските държави с Русия през последните три десетилетие, дори когато Кремъл е подкопавал енергийната и национална сигурност на Европа, вече е напълно неоправдано, а руската инвазия в Украйна неимоверно увеличава рисковете пред енергийната и климатична сигурност на Европа.

Това са част от изводите в доклада на Центъра за изследване на демокрацията, чийто анализ представя пътна карта за противодействие на най-сериозните рискове пред европейската енергийна и климатична сигурност.

Най-ефективният начин за спиране на агресията на Кремъл е Европа да забрани вноса на нефт и газ от Русия, придружено от спешни мерки за защита на уязвимите потребители. Подобно решение би поставило руската икономика „на колене“ за между 8 и 11 месеца в зависимост от цената на суровия петрол на световните пазари. В дългосрочен план пълният отказ от използването на изкопаеми горива е най-устойчивият начин за подобряване на енергийната и климатична сигурност, а също така ще нанесе необратим удар върху икономическото и политическото влияние на Кремъл в Европа.

Приходи в руската икономика от продажбата на петрол и природен газ при настоящите цени на световните пазари
Източник: Център за изследване на демокрацията на базата на различни източници от петролната и газовата индустрия

Анализът бе представен по време на международна конференция, организирана съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“. Сред участниците й са Мелани Кендърдайн, директор, Инициатива за енергийни перспективи, бивш съветник на секретаря по въпросите на енергетиката и директор на Службата за енергийна политика и системен анализ към Департамента по енергетика на САЩ, както и вицепремиерът Борислав Сандов и министърът на иновациите Даниел Лорер

Д-р Кендърдайн обръща ключово внимание на нововъзникващите рискове пред осъществяване прехода към възобновяеми енергийни източници, като подчертава зависимостта от природни ресурси и минерали от авторитарни държави като потенциален нов извор на геополитическо напрежение в бъдеще. Тя отбелязва и огромния потенциал през следващите няколко години за задоволяване на търсенето на природен газ в Европа при спиране на доставките от Русия чрез износ на втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ. Над 400 млрд. куб. метра нов капацитет за износ на ВПГ са в процес на строителство или планиране.

Всички участници се обединяват около това, че необходима нова европейска стратегия за енергийна и климатична сигурност, която да включва:

  • спешни мерки, които имат за цел да намалят уязвимостта на Европа от спиране на руските доставки преди следващия отоплителен сезон;
  • средносрочни мерки, които допълнително намаляват зависимостта на Европа от изкопаеми горива и подобряват устойчивостта й на външно политическо и икономическо влияние;
  • дългосрочни мерки за подобряването на енергийната и климатична сигурност на Европа чрез пълна декарбонизация на икономиката.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"