fbpx

Винетките поевтиняват от 2023-та

Стойността на всички видове винетки ще намалее с 10%, като там, където сумата не е цяло число, ще бъде закръглено в полза на потребителите. Намалението ще влезе в сила от януари 2023 г., съобщи регионалният министър Гроздан Караджов по време на обществено обсъждане на предложените промени в Закона за пътищата и в Тарифата за таксите

Най-търсената винетка – годишната, която в момента струва 97 лв., от догодина би струвала 87,3 лв. Това означава, че ще бъде закръглена на 87 лв.

Данните от приходите показват, че от въвеждането на тол системата у нас близо 2/3 от пътните приходи се събират от винетни такси. България е поставена в абсолютно необяснима от икономическа и финансова гледна точка ситуация в сравнение с всички европейски системи, за които е прието около 70% от таксите да се събират от камиони над 3,5 т, а от винетки – около 30%.

Отчетите на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) показват, че събраните средства от тол такси през 2020 г. и 2021 г. са около 1/3 от общия приход от пътни такси и са над 3 пъти по-малко от прогнозираните при старта на тол системата от 450 млн. лв.

Караджов анонсира и въвеждане на тол такси и по част от второкласните пътища. Те и в моментта с включени в тол системата, но с нулева ставка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"