fbpx

Брекзит изпрати британската икономика в „Б“ група

На 31 януари Великобритания отбеляза третата годишнина от Брекзит в условията на социална криза и съмнения относно ползите от напускането на Европейския съюз. За икономиката равносметката е като цяло негативна, пише в свой репортаж RFI*.

Премиерът Риши Сунак прояви голям оптимизъм като написа в туит, че „Брекзит е предостивил огромни икономически възможност на страната“. Неговите съграждани обаче по-скоро имат усещането за голям хаос. Днес те са обеднели в резултат от инфлацията от 10% и от месеци протестират за увеличение на заплатите. Тази сряда държавните служители стачкуват, като това трябва да е най-продължителната за последните десет години стачка. Трудностите на страната, инфлацията, скокът на цените на енергията са пряк резултат от руската война в Украйна. Но сравнениятата в международен план показват, че Великобритания се справя по-зле от сходни държави, които са подложени на същите въздействия. От 2020 г. нейната икономика се движи бавно, обременена от тежкото наследство на този политически избор.

Това е единствената развита страна, която все още не е успяла да достигне равнището на своя БВП от преди пандемията

И близкото ѝ бъдеще не е особено обнадеждаващо. Според последните прогнози на МВФ Великобритания ще бъде единственият член на клуба на богатите, който ще изпадне в рецесия тази година. Това непрекъснато изоставане в сравнение с другите напреднали страни се наблюдава на всички нива на икономиката. Икономическият растеж, външната търговия и инвестициите се развиват с по-бавни темпове, отколкото другаде. Брекзит не е единствената причина за това състояние, но той направи страната по-слаба и по-малко устойчива на кризите.

Скок на външната търговия беше едно от обещанията на привърлжениците на Брекзит

Атрактивните търговски споразумения след Брекзит все още не са постигнали тази цел. Причината е, че те не се оказват по-добри от предишните, а само в повечето случаи повтарят клаузите, заложени на ниво ЕС. И освен това, двете най-големи търговски нации отсъстват от преговорите. Съединените щати не желаят да участват в тях, а меденият месец между Лондон и Пекин остана в миналото. Концепцията за Global Britain си остана химера. И накрая, Брекзит имаше отрицателно въздействие върху търговията с Европейския съюз, който си остава основният търговски партньор на кралството. Допълнителната бумащина и разходите от връщането на граничния контрол увеличиха цената на вноса от ЕС и се отразиха тежко на малките и средни предприятия във Великобритания, които гледат към континента.

Пазарът на труда е също един от големите губещи от Брекзит

Около 330 000 работни места бяха закрити поради липса на кандидати, според проучване на проевропейски настроен мозъчен тръст в Лондон. Защото чуждестранните работници от страните от ЕС вече нямат същия достъп до британския пазар. Новите миграционни споразумения са прекалено стриктни, което доведе до настоящия недостиг на работна ръка в сектори като транспорта, търговията и социалните грижи, в които работниците от Европа имаха съществен дял преди 2020 г.

Могат ли да се изчислят загубите, свързани с излизането ат Европейския съюз

Пропуснатите ползи се изчисляват на 100 милиарда паунда годишно (115 милиарда евро) за всяка от последните три години. Такава е оценката на икономисти от агенция Bloomberg. Според техните изчисления БВП на Великобритания щеше да нарасне с 4% повече, ако „не“-то беше спечелило на референдума през 2016 г. Службата за бюджетна отговорност (The Office for Budget Responsibility), независим орган, отговорен за мониторинга на публичните финанси, стига до същия извод. И накрая, в колоната на чистите загуби, трябва да се добавят 40 милиарда паунда ежегодно от невнесени данъци в държавната хазна.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"