fbpx

Как някои вериги „товарят“ клиентите с 20 ст. за топлата храна

От началото на годината някои от големите вериги за хранителни стоки продават на клиентите си гозбите от витрината задължително само в кутийки от по 20 стотинки. Клиентите са уведомени за „иновативния“ подход с информационни материали в близост до витрините с позоваване на Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Но това не е достатъчно, алармират от платформата “Ние потребителите“.

Повод за проучването им е сигнал от потребител който си е закупил маслини и въпреки че е убедил продавача да ги постави в пликче, на касата все пак му е таксувана и пластмасова кутийка от 20 ст. Това е видно от изпратената от клиента касова бележка, на която отказаният от него амбалаж е отбелязан като самостоятелен артикул със съответната цена.

Експеримент на гражданската платформа показва, че закупуването на храна от топлата витрина в някои обекти на вериги, без задължително поставяне в еднократни кутии срещу заплащане от по 20 ст., все още е трудна задача.

В други обаче е напълно възможен и нормален процес, като при таксуването се заплаща само стойността на количеството хранителен продукт, без да се включва теглото на занесената от клиента опаковка или пък предвидените стотинки за еднократните пластмасови опаковки на веригата.

Подчертава се, че задължителната продажба на опаковки противоречи на идеята за:

  • устойчиво намаляване употребата на пластмаса
  • насърчаване на прехода към кръгова икономика
  • щадящо природата отговорно поведение

От „Ние потребителите“ уверяват, че не е нужно да се купуват пластмасовите кутии, когато се взима храна от топлата витрина. Може да се занесат лични съдове от вкъщи и да се поиска ястията да се посдтавят в тях.

Отправят се и някои препоръки как да се участва активно за налагането на добри практики:

  • занесете свои кутии за многократна употреба и поискайте да Ви поставят храната в тях (предварително проверете теглото им)
  • проследете дали се измерва и отбелязва на етикета нетното количество на продукта (без опаковката)
  • погледнете изписаното на етикета нетно количество и сверете с измерване на контролна везна в обекта
  • проверете касовата бележка и се уверете, че в нея не са включени онези 20 стотинки (за еднократните кутийки)
  • ако някъде установите разминаване, веднага реагирайте! Уточнете в разговор, а при необходимост подайте писмена жалба с копия на документите и доказателствени снимки
  • Предпочитайте обектите, в които не Ви задължават да си купувате еднократните кутии



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"