fbpx

Shell отчете рекордна печалба за 2022-ра

Shell постигна рекордна печалба от 40 милиарда долара през 2022 г., съобщи енергийният гигант, слагайки край на една бурна година, в която скокът на цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна му позволи да донесе на акционерите безпрецедентна възвръщаемост, изтъква Ройтерс в свой репортаж.

Рекордните печалби на британската компания, които се удвоиха спрямо година по-рано, са сходни с отчетените от конкурентите в САЩ по-рано тази седмица и със сигурност ще засилят натиска върху правителствата за допълнително повишаване на данъците върху сектора.

Възнамеряваме да останем дисциплинирани, като същевременно предоставяме убедителна възвръщаемост на акционерите“, заявява главният изпълнителен директор Ваел Сауан относно първите отчетени печалби, откакто пое поста на 1 януари.

Shell също отчита рекордна печалба за четвъртото тримесечие от 9,8 милиарда долара на фона на силно възстановяване на печалбите от търговия с втечнен природен газ (LNG), надминавайки прогнозите на анализатори за печалба от 8 милиарда долара.

Годишната печалба от $39,9 милиарда далеч надхвърли предишния рекорд от $31 милиарда през 2008 г. Тя се дължи на по-високите цени на петрола и газа, стабилните маржове на рафиниране и силната търговия.

Междувременно акциите на Shell се повишиха с 3% до 10:50 GMT, в сравнение с малък ръст в по-широкия европейски енергиен индекс, информира Ройтерс.

Печалбите от подразделението на компанията за втечнен природен газ достигнаха 6 милиарда долара, рекордно високо ниво, подкрепено от силните общи печалби от търговия на фона на нестабилността на цените на газа.

От Shell заявяват, че се очаква да направят около 2,4 милиарда долара счетоводни разходи, свързани с неочакваните налози през 2022 г., и че ще платят 500 милиона долара данък във Великобритания за тази година.

Както беше обявено по-рано, Shell увеличи дивидентите си с 15% през четвъртото тримесечие – петото увеличение, откакто постигна повече от 60% намаление след ковид пандемията през 2020 г. Компанията също така обяви нова програма за обратно изкупуване на акции за 4 милиарда долара през следващите три месеца, непроменена спрямо предходните три. Тя изкупи обратно акции за 19 милиарда долара до февруари 2023 г., почти двойно повече от общата сума през 2019 г. преди пандемията.

Печалбите помогнаха на Shell и много други западни енергийни компании да прикрият огромни отписвания на руски активи, които внезапно се наложиха след избухването на конфликта.

Става ясно още, че Shell има за цел да изгради голям бизнес с възобновяеми източници и нисковъглеродна енергия като част от амбицията си за рязко намаляване на емисиите на парникови газове през следващите десетилетия.

Компанията инвестира около 3,5 милиарда долара в бизнеса си с възобновяеми енергийни източници и енергийни решения през 2022 г., което е около 14% от капиталовите разходи от 24,8 милиарда долара, които през 2023 година ще достигнат от 23 до 27 милиарда долара.

Shell не може да твърди, че е в преход, докато инвестициите в изкопаеми горива превъзхождат инвестициите във възобновяеми енергийни източници“, заявява Марк ван Баал, основател на активната акционерна група Follow This.

Ръстът в приходите помогна на Shell рязко да намали дълга си до 44,8 милиарда долара в края на 2022 г. от 52,6 милиарда долара година по-рано. Съотношението дълг към капитал, спадна до 19% от 23,1% година по-рано, отбелязва още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"