fbpx

„Булгаргаз“ очаква рязък скок на цената на газа за ноември

“Булгаргаз” съобщи, че е внесло в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на газа за октомври 2023 г. в размер на 57,42 лв./MWh – с 9.36% по-ниска от настоящата цена за септември.

На първи октомври в Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде депозирано окончателно предложение за цената на природния газ, при отчитане на котировките на ценообразуващите компоненти към 30 септември, уточняват от дружеството.

За ноември прогнозната цена на природния газ е 70,20 лв./MWh, изчислена съобразно котировките на газов хъб TTF към осми септември. Ако това се реализира, суровината ще поскъпне с над 22% спрямо октомври.

От Булгаргаз уточняват, че прогнозите за стойността на индекс TTF „месец напред“ за ноември (който е benchmark за цените на газа в Европа) са за значително повишение спрямо стойността му за октомври. Съгласно последно публикуваните данни в Argus European Natural Gas на осми септември нивата, на които се търгува природният газ за доставка за ноември, са около 44 – 44.5 EUR/MWh. Това представлява повишение от над 30% спрямо нивата, на които се търгува природния газ за доставка през октомври. В същото време, отбелязва общественият доставчик, разликата между предложената за утвърждаване от „Булгаргаз“ цена за октомври и прогнозната цена на дружеството за ноември остава на по-ниски нива.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"