fbpx

Бюджетната комисия напът да отвори 300-милионна дупка в бюджета за догодина

Депутатите от бюджетната комисия са напът да отворят дупка в приходната част на бюджет 2024 от 300 млн. лева.

Заплахата за това идва от факта, че преди днешното второ гласуване на законопроекта за бюджета на ДОО за 2024 г. от ГЕРБ и ДПС предложиха прагът за земеделците и тютюнопроизводителите да бъде 780 лева, какъвто е и през тази година. В същото време предложението на правителството бе увеличаване на минималния осигурителен праг за самоосигуряващите се от 780 на 933 лв. Така друга ключова промяна  – увеличаването на максималния осигурителен праг от 3400 лв. в момента на 3750 за бюджетната 2024 г. също може да отпадне, съобщават „Сега“ и „Дневник“.

Припомняме, срещу увеличения максимален осигурителен праг се обяви ИТ секторът, където от една страна възнагражденията са най-големи, а от друга – осигуряването е върху цялата заплата.

Гласовете само на депутатите от ГЕРБ и ДПС не стигнаха за приемането на предложенията. След това пък те не подкрепиха члена във вида, предложен от Министерството на финансите, и ставките за следващата година не бяха определени. Председателят на комисията Йордан Цонев първоначално заяви, че това означава, че размерите автоматично ще останат както са в тазгодишния бюджет.  Комисията обаче не гласува окочателна версия на този член от закона, защото е необхидимо да се прецени как правно-технически да се отрази новата промяна.

Не е ясно с какво ще се компенсира загубата на този допълнителен приход, затова комисията ще се върне повторно на тези текстове, след като групите обсъдят отново темата, информира още „Сега“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"