fbpx

Най-често използваните пароли в света – уверете се, че вашата не е в списъка

Да измислите безопасна парола, може да е трудно. Но ако искате вашите имейли, онлайн банкиране или идентификационни данни да бъдат защитени от лапите на хакерите, би било разумно да положите усилия.

NordPass, инструментът за управление на пароли от екипа зад NordVPN, си партнира с независими изследователи, за да публикува своето проучване на 200-те най-често срещани пароли, използвани през 2023 г., цитирано в публикация на CNBC*.

От 20-те най-често срещани пароли в света, 17 могат да бъдат разбити за по-малко от секунда, така че помислете два пъти, преди да решите да въведете „123456“ или още по-креативната „password“, за да защитите вашите онлайн акаунти.

Най-популярните пароли са едни от най-мързеливите комбинации, въпреки че заплахите за киберсигурността продължават да нарастват с над 53 милиона граждани на САЩ, засегнати през първата половина на 2022 г., според данни на AAG.

Проучването на NordPass показва, че 86% от кибератаките използват откраднати идентификационни данни, а онлайн акаунти, имейли и пароли съставляват почти 20% от най-често продаваните артикули в тъмната мрежа.

За да сте сигурни, че данните ви са в безопасност, ето 20-те най-често срещани пароли в света за 2023 г. – и колко време отнема разбиването на всяка от тях:

 „administrator, която не е била парола в списъка с топ 200 през последните пет години, се нареди на второ място тази година.

Това е една от паролите, които хората не си правят труда да променят“, се посочва в доклада. „Вместо да подобрят навиците си за създаване на пароли, интернет потребителите тръгнаха в друга посока, като се придържаха към вече предварително конфигурирани пароли.

Въпреки някои достойни претенденти, „123456“ продължава да оглавява класацията за най-често срещаната парола в света през последните пет години. „Беше класирана като най-често срещаната парола 4 от 5 пъти. „password“ някога е носила тази не толкова благородна титла“, изтъква докладът.

За първи път проучването разкри и най-често срещаните пароли въз основа на категории.

Парола №1 за сайтове за електронна търговия, имейл акаунти, електронни устройства и услуги за стрийминг също е „123456“, докато unknown е на първо място за платформи за социални медии, финансови сметки и смартфони.

Имената също са популярни избори за пароли за потребители по целия свят.

„Изабела“ е втората най-използвана парола в Австрия тази година, докато „Катерина“ е на 11-то място в Гърция.

Комбинация от име и номер, като например „Flores123“ е на 5-то място в Мексико и „Kento123!“ е номер 17 в Малайзия.

Любовта на жителите на Обединеното кралство към футбола се отразява в избора на парола с имената на футболните клубове от английската Висша лига liverpool, arsenal и chelsea, които претендират съответно на 4-то, 6-то и 10-то място.

От 20-те най-използвани пароли в Китай, 11 са просто числа.

Интернет потребителите в Китай често използват числа в паролите си. Докато „123456“ е най-използваната парола в страната, други цифрови поредици, като „111111,“ „000000“ и „12345678“ също са широко популярни“, подчертават от NordPass.

От друга страна, потребителите в САЩ обичат да използват груби думи, като „shitbird“ е на 16-то място.

Съвети за сигурност при паролите:

  1. Сменяйте паролите си редовно
  2. Паролите трябва да са с дължина поне 20 знака и да включват цифри, главни и малки букви и специални символи.
  3. Въздържайте се от използване на информация като рождени дни, имена или често срещани думи.
  4. Не използвайте една и съща парола за повече от един сайт.
  5. Преминете към ключове за достъп, където можете да използвате пръстов отпечатък, сканиране на лице или щифт за достъп до устройство или приложение.

*Превод: Георги Бурнаски




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"