fbpx

Ползите от ускоряването на климатичния преход надвишават разходите

Текстът е от блога на Международния валутен фонд…

Осигуряването на бъдеще с по-ниски въглеродни емисии е не само необходимо, но и добро за икономиката, според най-новите сценарии за климата от Мрежата за екологизиране на финансовата система (NGFS) – група от 127 централни банки и финансови надзорни органи, работещи за управление на климатичните рискове и насърчаване на екологичните инвестиции.

Както показва Графиката, извършването на организиран преход към нетна нула до 2050 г. може да доведе до това, че глобалният брутен вътрешен продукт ще бъде със 7 процента по-висок, отколкото при сегашните политики.

Тази година ще бъде най-топлата в историята, според Световната метеорологична организация. Въпреки че температурите се повишават неравномерно по целия свят, те са средно с 1,2 градуса по Целзий нагоре от прединдустриалните нива.

Икономическите и финансовите рискове също нарастват. Моделите на NGFS показват, че сушите и горещите вълни са най-големият източник на риск в регионите. По-конкретно, страните в Европа и Азия са най-изложени на горещи вълни, докато страните в Африка, Северна Америка и Близкия изток са най-уязвими от суши.

Преходът към нисковъглеродна икономика ще има отрицателно въздействие върху търсенето заради по-високите цени на въглеродните емисии и разходите за енергия. Но те могат да бъдат частично компенсирани чрез рециклиране на въглеродните приходи в държавни инвестиции и по-ниски данъци върху заетостта. Най-важното е, че намаляването на емисиите ще намали физическите въздействия от изменението на климата, което намалява макроикономическите разходи.

Преходът към икономика с нулево нетно потребление ще изисква значителни инвестиции в екологично електричество и съхранение на енергия. Начинът, по който икономиките подхождат към извършването на тази инвестиция, изисква политически компромиси,.

NGFS, създаден през 2017 г., има за цел да засили глобалния отговор за постигане на целите на Парижкото споразумение и да помогне на финансовата система да управлява рисковете. Климатичните сценарии, които са съобразени с най-добрите международни практики, допълват тези на други международни организации като Междуправителствения панел по изменение на климата и Международната агенция по енергетика.

МВФ е една от 20-те международни организации, които са наблюдатели на NGFS, и активно допринася за проектирането и анализа на сценария.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"