fbpx

Офшорните вятърни пакрове носят все по-големи печалби

Orsted, най-големият разработчик на офшорни вятърни паркове в света, е отчел ръст на оперативната печалба за първото тримесечие благодарение на по-високите приходи от своите офшорни вятърни паркове и е потвърдил насоките си за цялата година, съобщава Ройтерс.

В същото време офшорната вятърна индустрия се бори с нарастваща инфлация, повишения на лихвените проценти и забавяне на веригата за доставки.

Припомня се, че след стратегически преглед на своя бизнес, Orsted, която е 51% собственост на датската държава, намали през февруари целите си за инвестиции и капацитет, постави на пауза изплащането на дивиденти и нейните финансови и оперативни ръководители се оттеглиха.

Уверен съм, че сме на път да изпълним нашия бизнес план занапред“, отбелязва изпълнителният директор Мадс Нипър, цитиран от Ройтерс.

Печалбата на групата преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) и без нови партньорства се е повишила с 8% спрямо година по-рано до 7,49 милиарда крони (1,08 милиарда долара), което приблизително съответства на средна прогноза от 7,44 милиарда в проучване на анализатори, предоставено от Orsted.

Orsted, която оперира и разработва вятърни паркове, изтъква, че печалбата от офшорни ферми е нараснала с 18% до 6,93 милиарда крони, подпомогната от по-високите скорости на вятъра и увеличаването на производството на електроенергия в нейните ферми Greater Changhua 1 и 2a в Тайван и South Fork край щата Ню Йорк.

Нейните акции се повишиха с 1,5%, отбелязвайки ръст от седемгодишно дъно през октомври до близо 60%.

Ние оставаме фокусирани върху изпълнението на проекта и върху намаляването на риска от продължаващите предизвикателства по веригата на доставки в индустрията“, казва още Нипър.

Orsted повтори прогноза за EBITDA за цялата година, с изключение на нови партньорства, между 23 милиарда и 26 милиарда крони.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"