fbpx

Какви съкращения на добива на петрол в ОПЕК+ са в сила в момента?

Производителите на петрол от ОПЕК+ правят доброволни съкращения на добива с общо около 2,2 милиона барела на ден (bpd) за първата половина на 2024 г., водени от Саудитска Арабия, която участва с обявено по-рано доброволно съкращаване.

Тези ограничения от Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, известни като ОПЕК+, идват в допълнение към по-ранните намаления, обявени на различни стъпки от края на 2022 г., и довеждат общите обещани съкращения до около 5,86 милиона барела на ден, което се равнява на около 5,7% от дневното световно търсене, сочат изчисления на Ройтерс.

Очаква се ОПЕК+ да се срещне на 1 юни във Виена, за да реши следващите си стъпки в политиката за добив.

Кои са последните намаления?

Последният кръг от доброволни съкращения от 2,2 милиона барела на ден беше обявен от отделните държави на 30 ноември 2023 г.

Първоначално въведени за първото тримесечие на 2024 г., страните през март ги удължиха до края на юни, а Русия леко коригира начина, по който ще бъде приложено съкращаването.

В тези 2,2 милиона барела на ден е включено продължение на съществуващите саудитски и руски доброволни съкращения от 2023 г. от 1,3 милиона барела дневно, което означава, че най-новият елемент от намалението е около 900 000 барела на ден.

Какви бяха по-ранните съкращения?

Преди ноември 2023 г. ОПЕК+ правеше съкращения на производството с около 5 милиона барела на ден, включващи 1,3 милиона барела на ден от саудитски и руски доброволни съкращения, въведени по-рано през 2023 г., и 3,66 милиона барела на ден, договорени в предишни стъпки.

От 3,66 милиона барела на ден, 2 милиона барела на ден бяха договорени от ОПЕК+ в края на 2022 г., а няколко членове се споразумяха за доброволни съкращения с 1,66 милиона барела на ден през април 2023 г.

На срещата си през юни 2023 г., ОПЕК+ уължи съкращенията от 3,66 милиона барела на ден до края на 2024 г.

Таблицата на Ройтерс показва обещаните от ОПЕК+ съкращения и производствените цели за първата половина на 2024 г. в милиони барели на ден въз основа на информация от ОПЕК, отделни нации и изчисления на Ройтерс.

Ройтерс




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"