fbpx

Бюджетният дефицит за 2023-та – по-нисък от заложения

Министерството на финансите обяви, че на база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ за 2023 г. да бъде с дефицит в размер на около 2,2% от прогнозния БВП. Това е оценка, направена по методологията на Европейската система от национални и регионални сметки (ЕСС 2010), която се използва и за критериите, които трябва да покрием за влизане в еврозоната. Предварителните оценки сочат, че е постигнато подобрение спрямо заложеното целево ниво на индикатора за 2023 г. – дефицит в размер на 3% от прогнозния БВП.

Отбелязва се, че постигнатият по-добър дефицит е дало възможност правителството да одобри 1,2 млрд. лв. на МРРБ за разплащане проекти на общините. След този разход очакваният дефицит на касова основа по консолидираната фискална програма (КФП) е 2,8% от прогнозния БВП.

Припомняме, дефицитът от 2,8% идва на фона на шокиралите ни апокалиптични разчети на служебния финансов министър Велкова, която през март прогнозира 6,9% дефицит.

Размерът на фискалния резерв към 30.11.2023 г. е 17,4 млрд. лв., в т.ч. 15,2 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 2,2 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Приходите, помощите и даренията по КФП към декември 2023 г. са в размер на 67,1 млрд. лв., като съпоставено с 2022 г. приходите по КФП нарастват с 2,3 млрд. лв., въпреки че второто плащане по ПВУ се отложи за началото на 2024 г. За този ръст най-съществен принос имат данъчните приходи, които отчитат 11,9 на сто (5,6 млрд. лв.) номинално нарастване спрямо 2022 г. Подобрението от предходните месеци при ДДС от ВОП е продължило и през декември, с което до голяма степен изоставането в частта на приходите от косвените данъци от първото полугодие бе компенсирано (ДДС от сделки в страната е събрано над 99% от планираното).

Параметрите по изпълнението на данъка върху доходите на физическите лица и приходите от социално и здравно осигурителни вноски и други данъци нарастват с около 14% спрямо 2022 г. и също отчитат изпълнение над 99%.

Отчита се, че не е било изцяло компенсирано изоставането при ДДС от внос от първото полугодие на 2023 г. Приходите, събрани от Агенция „Митници“ през 2023 г. се очаква да бъдат с около 650 млн. лв. по-малко от планираните за 2023 г.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към декември 2023 г. са в размер на 72,5 млрд. лв. (97,9% от годишния разчет) и нарастват с 9,6 на сто спрямо предходната година. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при капиталовите разходи, социалните разходи, както и в частта на разходите за персонал.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"