fbpx

„Черен ден“ влоши позициите на риболова в Обединеното кралство

Крахът на преговорите за сделката за риболовни квоти с Норвегия разкри уязвимостта на риболовната индустрия на Обединеното кралство и я остави в по-слаба позиция, отколкото когато Обединеното кралство беше в ЕС, заявиха от лидери от бранша, цитирани от Euroactiv.com.

Перспективата за по-добри възможности за британските рибари след излизане от Общата европейска политика в областта на рибарството беше един от най-мощните аргументи на привържениците на Брекзит както преди, така и след референдума през 2016 г. за членство в ЕС.

Обединеното кралство оттегли част от наличните си запаси съгласно Споразумението за търговия и сътрудничество с ЕС, което беше ратифицирано от Европейския парламент тези дни. Съгласно сделката 25% от предишната квота на ЕС във водите на Обединеното кралство ще бъдат прехвърлени на Лондон за период от пет години и половина, който приключва през юни 2026 г., със съгласувани конкретни проценти от годишния общ допустим улов (ОДУ) за всеки риболовен запас. Взаимният достъп до водите ще бъде чрез лицензионна система за риболовни кораби.

След 2026 г. бъдещите преговори между ЕС и Обединеното кралство за достъп и дял на запасите ще се провеждат ежегодно, въпреки че съществуват и разпоредби за многогодишни споразумения.

Междувременно, извън ЕС Обединеното кралство трябва да договори свои собствени споразумения с Норвегия и други държави, чиито риболовни флоти оперират в Северно и Арктическо море, включително Гренландия, Исландия и Фарьорските острови.

Разговорите между Обединеното кралство и Норвегия по ново споразумение за риболов се провалиха миналата седмица, като високопоставени участници в тях твърдят, че правителството на Осло е отхвърлило „справедливо предложение“ за квотна система.

Миналата година двете правителства се договориха за система след Брекзит, включваща годишни преговори за квоти и достъп до водите на другия. Преговорите за квотите за 2021 г. обаче се забавиха няколко месеца и бяха окончателно приключени в навечерието на Коледа.

Резултатът е, че британските флоти няма да имат достъп до субарктическите води на Норвегия, известни с богатите си пасажи от атлантическа треска. Норвегия също ще загуби достъп до риболовни води в Обединеното кралство за останалата част от тази година.

Джейн Сандел, изпълнителен директор на UK Fisheries Ltd определи неуспеха за осигуряване на сделка с Норвегия като „много черен ден за Великобритания“.

Тя добавя, че правителството на Борис Джонсън „дължи на нашите екипажи и на регион Хамбърсайд обяснение защо не е в състояние дори да запази правата да ловим в норвежки води, които сме имали от десетилетия”.

„Предлагаме справедлива оферта за достъп до водите на Обединеното кралство и обмена на риболовни квоти, но стигнахме до извода, че позициите ни остават твърде слаби, за да постигнем споразумение тази година“, коментира и представител на британското Министерство на околната среда, храните и селскостопанските въпроси.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"