fbpx

Нови избори през юли, БСП връща мандата за кабинет

местни избори

Нови избори през юли със сигурност ще има. Това стана ясно, след като днес Националният съвет на БСП реши да върне още на 5 май мандата за съставяне на кабинет, който президентът Радев ще им връчи.

Тъй като това е третият неизпълнен мандат от този парламент, държавният глава трябва да разпусне 45-тото Народно събрание, да назначи служебен кабинет и да насрочи дата за нови избори.

Вероятно на настоящия парламент му остават още два дни заседания – на 5 и 7 май, като се очаква новите партии да се опитат да приемат част от промените в закона за съдебната власт, предвиждащи закриване на спецсъда и спецпрокуратурата.

Предвид разписаните от Конституцията срокове, с които президентът Радев трябва да се съобрази, изборите ще бъдат на 11 или на 18 юли.

Националният съвет на БСП заседава повече от три часа, като дебатът е бил кога да се върне мандатът – още на 5 май, или да се изчака едноседмичния конституционен срок, което означава – 12-ти. Надделяло е мнението това да стане още при връчването  на пети май.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"