fbpx

Нов скок на цената на газа

Природният газ поскъпва с нови 14 процента, като цената от първи май ще бъде 37,71 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), реши Koмиcиятa зa eнepгийнo и вoднo peгyлиpaнe (KEBP).

Цeнaтa зa aпpил бeшe в paзмep нa 33.19 лв./МWh., а за март 28.64 лв./MWh, което означава, че спрямо март майската цена на газа скача с 24%

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната и на електрическата енергия и те остават непроменени, подчертават от КЕВР.

Увеличената цена на природния газ за май е в резултат нанарасналите цени на международните пазари, коментира преди дни на открито заседание в КЕВР изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов. Изнесените от него данни показват, че след внасянето на ценовото заявление на 9.04.2021 г. котировките на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се покачват.

Независимо от това, изтъква регулаторът, цените за българските потребители остават с 10-11 % по-ниски в сравнение с цените на европейските газови пазари и страните от региона, като в ценовия микс, формиран от всички източници за доставка, са включени както количества природен газ по договора за доставки с ООО „Газпром экспорт“, така и количества от газовото хранилище в Чирен и по договора за доставка на азерски газ,  




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"