fbpx

Човекът е много повече от работник и потребител, обяви Радев в реч пред парламента

Икономиката беше дежурният приоритет на всички политици през годините. Уви, прочитът на макроикономическите показатели чество засенчва грижата за човека, който е много повече от работник и потребител. Затова предпочитам да подходя към приротетите от гледна точка именно на човека. Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим.

Това заяви държавният глава Румен Радев в обръщение към парламента, след като на церемония в Народното събрание положи заедно с вицепрезидента Йотова клетва за втория си мандат. Официално мандатът му започва на 22 януари.

Депутатите от ГЕРБ не успяха да чуят речта на Радев, тъй като в началото й напуснаха залата при думите на президента, че първият му президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият, авторитарен модел на управление е достигнал своя апогей, докато в обществото е нараствало негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които този модел се е крепял.

В речта си Румен Радев поиска ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права.

След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът“, изтъкна президентът и подчерта, че демокрацията е несъвместима с обществената апатия.

Според Радев укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес. „Време е да се даде и шанс на общините за икономически и социален подем чрез конституционно гарантиране на финансовата децентрализация“, призова държавният глава.

Радев приоритизира и работата за преодоляване на демографската катастрофа, която по думите му е проекция от всички кризи на прехода. Според него българите изживяват прехода като война.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"