fbpx

„Данъчни информатори“ помагат във Франция за събиране на укрити данъци

Програмата за „данъчните информатори“ придобива все по-голяма популярност във Франция. Благодарение на тeзи, които предоставят ценни сведения на данъчните служби, в хазната са влезли 110 млн. евро от 2017 г. насам, пише Les Echos.

Тези хора не трябва да се наричат „доносници“, а „данъчни информатори“. Гражданите, които предоставят сведения за данъчни измами на агентите от Берси (седалището на Министерството на икономиката и финансите на Франция), дори и да го правят срещу възнаграждение, което може да достигне до 1 млн евро, всъщност правят услуга на обществото. Това припомня в свой доклад депутатът-социалист Кристин Пирес-Бон.

Парламентаристката изказва задоволството си от нарастващата популярност на тази програма, влязла в сила през декември 2016 г. Броят на сигналите се е увеличил в рамките на три години от 27 на 71, което според нея е знак, че това явление придобива „все по-голяма социална приемливост“.

Гранция за анонимност

В разрез с широко разпространеното мнение, информаторите не се ползват с никаква държавна защита срещу професионални репресии. Единственото, което администрацията гарантира, е тяхната анонимност.

Макар че резултатът от дейността им е капка в морето на фона на общите данъчни измами, които се изчизсляват на десетки милиарди евро, финансовият баланс на програмата е положителен. Шестимата данъчни информатори са успели да осигурят между януари 2017 и септември 2021 г. постъпления в размер на малко повече от 110 млн евро, се казва в доклада. В замяна те са получи възнаграждение от 1,8 млн евро. „Това може да се оцени като твърде изгодно за обществените финанси“, изтъква Пирес-Бон.

Трансфер на знания

Освен чисто финансовия аспект на програмата, Кристин Пирес-Бон извежда на преден план още едно нейно предимство. „Данъчните информатори имат образователна роля по отношение на данъчната администрация като ѝ предоставят по този начин знания за новите изключително сложни техники и схеми за данъчни измами“. Това е един вид прехвърляне на знания към агентите от Берси, които след това могат да бъдат използвани в тяхната работа.

Като отчита окуражаващите резултати, Пирес-Бон препоръчва да се разшири обхвата на експеримента, който на теория трябва да приключи на 31 декември. Трябва да се види дали разпростирането на програмата върху всички измами над 100 000 евро ще се окаже плодотворна. Първите признаци са благоприятни. Това разширяване на периметъра на данъчните измами доведе до увеличаването на броя на сигналите, които се отнасят преди всичко до корпоративния данък, се казва в доклада.

Смъртни заплахи

През 2020 г. беше решено програмата за информаторите да обхване и ДДС. Но засега това остава само на думи. Във финансовото министерство си дадоха ясна сметка, че трябва да се използват всички възможни средства за разкриването на измамите в тази област. На този етап обаче приносът на информаторите е незначителен. Подадени са твърде малко сигнали, които могат да бъдат използвани от фискална гледна точка.

Депутатът препоръчва да се увеличи възнаграждението на информаторите до „15% от сумите, постъпили в бюджета в случаите с голяма обществена значимост“. Тя смята, че мерките за сигурност, с които се ползват данъчните служители трябва да се разпрострат и върху информаторите, като запазването на тяхната анонимност е абсолютно задължително, тъй като има сигнали за случаи на тормоз, на словесни заплахи и дори за смъртни заплахи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"