fbpx

Държавата се ангажира да не затваря въглищни централи, ще го прави пазарът

Седемчасовите преговори между правителството, парламентарните групи и протестиращите миньори доведе до подписване на споразумение от 7 точки. Гаранции за изпълнението му поеха премиерът акад. Денков и лидерите на трите парламентарни формации, които подкрепят кабинета. От името на ГЕРБ подписа Десислава Атанасова, тъй като Бойко Борисов отсъстваше от разговорите в парламента. Предстои това да бъде внесено в пленарна зала и гласувано като декларация на парламента.

Основната част от документа е на базата на 6-те искания на протестиращите, като ключов момент е, че териториалните планове няма да бъдат изтеглени от ЕК, тъй като губим парите, предназначени за България, но в следващите месеци започват преговори с Брюксел за преформулиране на част от залегнатите политики в териториалните планове.

Акад. Денков подчерта, че държавата няма да затваря административно въглищни централи. „Тези централи независимо дали са държавни или частни имат свободата да работят свободно и пазарът ще реши дали ще останат„, добави той.

Гарантирано е и поддържането на базови мощности, както и изработване на дългосрочна енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., с участие на социалните партньори, паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Очакваните разполагаеми маневрени и базови мощности на въглища: не по-малко от 1000 мВт до края на 2035 г.

По особено чувствителната за миньорите тема за предоговаряне на плана за възстановяване в частта му за ограничаване на мощности обаче, като втора точка от споразумението е записано, че кабинетът продължава преговорите си с ЕК. Посочва се още, че Министерският съвет се ангажира в съответствие с европейското и националното законодателство да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие на европейското и националното законодателство.

Така формулирано, означава, че държавата не може са гарантира изпълнението на този ангажимент, защото това минава изцяло през съгласие на Европейската комисия.

В споразумението е записано още за:

  • Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители до януари 2026 г., а за енергийно бедните домакинства и след 2026 г.
  • Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти
  • Категорично отпадане от териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните региони
  • Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ „Марица-изток 2“
  • Предприемане на необходимите действия за изготвяне на проект на Закон за енергийния преход.

Акад. Денков посочи, че преговорите са показали, че сред протестиращите има различия по някои от темите. Стана ясно, че не навсякъде протестите ще спрат, като на магистрала „Тракия“, която е блокирана от миньорите от Маришкия басейн тепърва ще се решава, след като хората бъдат запознати с постигнатото споразумение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"