fbpx

Увеличават се случаите на корпоративно „зелено измиване“

Броят на случаите на зелено измиване от банки и компании за финансови услуги по света се е увеличил със 70% през последните 12 месеца спрямо предходните 12, показва доклад, цитиран от Ройтерс.

Европейските финансови институции са въвлечени в повечето от тези случаи и голяма част от зеленото измиване включва твърдения за изкопаеми горива.

Фирмата за екологични, социални и управленски данни (ESG) RepRisk регистрира 148 случая от сектора на банковите и финансовите услуги в световен мащаб през 12-те месеца до края на септември 2023 г. спрямо 86 през предходните 12 месеца. От 148 случая 106 са от европейски финансови институции.

Greenwashing включва организация, която прави подвеждащи твърдения, свързани с устойчивостта, към инвеститори или потребители, обикновено за да повиши своята репутация и печалба.

Регулаторите искат да премахнат зеленото измиване, за да повишат доверието на потребителите и инвеститорите и да спомогнат за насърчаването на повече парични средства за устойчиви инвестиции, въпреки че все още няма правна дефиниция за това какво е зелено измиване.

RepRisk, който твърди, че разполага с данни от 2007 г., счита, че зелено измиване има, когато фирма прави подвеждащи съобщения за околната среда. Изследователите търсят такава комуникация, като анализират публични източници на информация и заинтересовани страни, а не информацията, която компания е публикувала. Например резултатите от изследването, разкриващи, че дадена компания е надценила въздействието на дадена инициатива, ще бъдат оценени като случай на зелено измиване.

Над 50% от тези специфични за климата рискови инциденти за зелено промиване или споменават изкопаеми горива, или свързват финансова институция с петролна и газова компания. Тези инциденти не се случват изолирано и регулаторите все повече осъзнават мащаба на проблема“, твърдят от RepRisk.

Наблюдателите на Европейския съюз през юни изложиха „общо разбиране на високо ниво“ за зеленото измиване и казаха, че банки, застрахователи и инвестиционни посредници в целия блок са направили „подвеждащи твърдения“ относно своите действия за устойчивост пред инвеститорите.

Индустрията на банковите и финансовите услуги е на второ място след петрола и газа по отношение на броя на инцидентите, свързани с Greenwashing, посочва RepRisk. Фирмата за данни установи, че зеленото изчистване в по-широк план се увеличава.

Същевременно е установено, че една от всеки три компании, обвързани с екологично измиване, също е била въвлечена в така нареченото „социално измиване“.

Сциалното измиване се дефинира като като компании, които се представят положително чрез „прикриване на основен социален проблем“ – нарушения на човешките права и корпоративно съучастие, или въздействие върху общностите – за да защитят своята репутация и финансови резултати.

Подвеждащата комуникация по екологични и социални теми не само възпрепятства напредъка към колективните цели, но и уврежда доверието на потребителите и инвеститорите“, заключава RepRisk в последния си доклад, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"