fbpx

Декември 22-ра – краен срок за паспортизация на сградите

До декември 2022 година е срокът, в който сградите в страната трябва да имат изготвени технически паспорти и няма да има удължаване.

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев пред БНР. По думите му, ако след изтичането на крайния срок дадена сграда няма изготвен такъв паспорт, кметът на общината ще възложи изготвянето му, а собствениците ще трябва да заплатят процедурата. Това ще става по два начина –  за направения разход ще се изготви изпълнителен лист за събиране на вземането или с доброволно споразумяване със собствениците на сградите.

Техническият паспорт е абсолютно необходим за експлоатацията на всяка една сграда, изтъква Йовев. Този документ обобщава информацията за изграждането ѝ, за въвеждането ѝ в експлоатация и за всички елементи от нейните технически характеристики – елементи на строежа, конструктивна устойчивост, пожарна безопасност и други. Той се изготвя, за да се установи устойчивостта на сградите и съоръженията и безопасността на обитаване и ползване на строежите, както и съответствието на характеристиките им с изискванията на действащите нормативни актове и необходимите мерки за тяхното подобряване.

Според законодателните изисквания технически паспорт се съставя за новите строежи от 2007-ма година, както и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващ строеж. Все още е нисък обаче процентът на съставените технически паспорти на съществуващите жилищни сгради, изградени преди 2007-ма година, отчете заместник-министър Йовев.

От думите му става ясно, че министерството ще съдейства за набавяне на информация за сградите – държавна собственост, а документацията за жилищните сгради трябва да бъде потърсена в общините, където се съхранява. Почти няма неизвестна собственост на сгради или на самостоятелни обекти в тях, така че не се очаква да има затруднения в тази посока, коментира още зам. министърът.

За всички въпроси и уточнения по детайлите на процеса на паспортизация  на сградите

МРРБ планира да направи разяснителна кампания за всички въпроси и уточнения по детайлите на процеса на паспортизация на сградите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"