fbpx

Депутати разработиха мерки срещу имотните измами

Депутатът от ППДБ Божидар Божанов и група народни представители са внесли проект за промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, съобщи Божанов във фейсбук.

С това се цели въвеждането на мерки срещу имотните измами. Промените предвиждат уведомления до собствениците, изпратени на имейл/sms/вайбър за всяко вписване, свързано с техен имот. В допълнение, за високорискови вписвания (с констативни нотариални актове, със замяна или дарение, или установени чрез автоматизиран анализ на риска) се изпращат известия на настоящия адрес на собствениците.

Вносителите уточняват, че уведомлението е мека мярка, защото тя не спира сделките, но дава възможност за бърза реакция и оспорване на вписаните актове от страна на евентуално ощетените собственици, без да се променят действащите режими – нещо, за което трябва много сериозна професионална дискусия, която ще отнеме време, коментира Божанов.

Предвижда се и отпадане на прилагането на скици (вместо това – те се извличат служебно), служебно удостоверяване на обстоятелства пред други държавни органи, служебно вписване на решения на общински служби земеделие и период за безплатно вписване на вече издадени такива решения.

Внесените промени допълват съдържанието на партидите с редица данни в структуриран вид, които да позволяват повече анализи и оценка на риска – данъчна оценка, правно основание на вписване, вид и стойност на движими вещи, за които се извършват замени (с цел заобикаляне на закона, детайли по съдебни решения за отмяна на актове).

Законопроектът предвижда създаване на съвет за развитие на Имотния регистър, в който да се включват от всички свързани държавни структури, нотариуси, съдии по вписванията, адвокати.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"