fbpx

Китайски производител на батерии строи завод в Мароко

Мароканското правителство е дало зелена светлина на китайския производител на електрически батерии BTR New Material Group да построи фабрика близо до Танжер за производство на ключовия компонент катод.

Заводът, който ще бъде построен на цена от 3 милиарда дирхама (300 милиона долара), ще има производствен капацитет от 50 000 тона, като първият добив от 25 000 тона се очаква през септември 2026 г., съобщава министерството на инвестициите на Мароко, цитирано от Ройтерс.

Мароканските служители често представят северноафриканската страна като добро място за фабрики за батерии за електрически автомобили поради съществуващата автомобилна индустрия и сектори за възобновяема енергия и наличието на суровини, включително кобалт и фосфати.

Citroen, собственост на Stellantis, има завод в Кенитра в северозападно Мароко с капацитет за производство на 50 000 супермини електрически коли, докато Renault и Stellantis Peugeot произвеждат автомобили с двигатели с вътрешно горене в Мароко, което също е база за клъстер от производители на автомобилни части.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"