fbpx

Депутати реагират със законови промени на повишените такси от мобилните оператори

Възможност клиентите на мобилните оператори да имат право на отказ от договора си с с тях, без да плащат наказателни вноски и неустойки, в случай че операторите вдигнат цените едностранно. Това се предлага в подготвени от депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ промени в Закона за електронните съобщения, внесени вече в деловодството на парламента.

Това се случва, след като от началото на годината абонатите и на трите мобилни оператора „А1“, „Виваком“ и „Йеттел“ получиха съобщения, че абонаментните им такси се вдигат, заради инфлацията.

Законопроектът предвижда още, че когато с договор за услуга е купено устройство, с прекратяването клиентът плаща остатъка от сумата, но не и по-висока от предложената промоционална цена.

Промените предполагат още, че преди автоматичното преобразуване на договор с мобилен оператор в безсрочен, както и преди едностранно увеличение на цените на месечните абонаментни такси, поради индексация или по други причини, компаниите да информират крайните ползватели своевременно, като им съобщават какви са начините за прекратяване на контракта. Освен това мобилните оператори се задължават да препоръчат на крайните ползватели най-добрите тарифи за ползваните от тях услуги. Телекомите се задължават също поне веднъж годишно да информират клиентите си за най-добрите тарифи, които предлагат.

Предлага се и отпадане на предварително отбелязаните полета в договорите, което се използва за активиране на допълнителни услуги, които са безплатни или на промоционална цена за определен период, след изтичането му, обаче вместо автоматично да се прекратят, те стават платени и абонатите получават завишена месечна сметка.

Според мотивите на вносителите предлаганите нови текстове ще изравнят позициите на потребителите и бизнеса в договорните им отношения, защото при подобни договори клиентите винаги са в положение на по-слабата страна. Подчертава се също, че с актуализацията на закона се преследва максимална прозрачност, откритост и честност в отношенията между потребителите и мобилните оператори и отстраняване на всякакви възможности от страна на последните да злоупотребяват със своето положение на по-силна страна по сключваните от тях договори.

Според депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Мартин Димитров промененият закон ще защитава слабите, като той очаква новите текстове да бъдат подкрепени от целия парламент. „Това е първа стъпка, която предприемаме, ще има и други, но нещата ще си дойдат на местата, когато регулаторите започнат да работят ефективно“, поясни колегата му Ивайло Мирчев, цитиран от „Дневник“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"