fbpx

Депутатите спасиха дистанционната работа

В последния момент преди окончателното гласуване депутатите значително подобриха измененията в Кодекса на труда за дистанционната работа, искани от социалното министерство. За целта е приета нова алинея, предложена от депутата от ППДБ Божидар Божанов, с която повечето случаи на работа от разстояние в реалния живот, стават законосъобразни.

Във фейсбук профила си Божанов обобщава крания резултат:

  • никъде няма изискване за посочване на конкретно помещение, бюро, диван и т.н. – за щастие това отпадна достатъчно рано в процеса.
  • в случай, че служителят живее и работи дистанционно или в смесен режим в същото населено място, промяна на практика няма (няма да трябват допълнителни споразумения към договорите)
  • в случай, че служителят иска да работи и от няколко предварително известни локации в други населени места (от родния си град, от съседно населено място, от къщата на село, от coworking пространство в курорт и т.н.) само населените места се посочват еднократно в договора, като с поправките в зала става сигурно, че това е позволено, защото досега се разчиташе на тълкуване от инспекцията по труда.
  • до 30 работни дни годишно служителят може да работи от всякакво друго място, след съгласие на работодателя (може и по имейл), стига да спазва изискванията безопасни условия на труд.

Защо не може да има абсолютна гъвкавост и трябваше да мислим такива поправки? Защото международни конвенции и директиви за безопасни условия на труд ни задължават работодателят да носи отговорност при злополуки в работно време и съответно трябва да има някакъв контрол, макар и формален, върху безопасността на работното място, изтъква Божанов.

По думите му от справка на НОИ става ясно, че дори за програмистите за последните 5 години има 25 трудови злополуки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"