fbpx

$3 трлн. недостиг на инвестициите в чиста енергия

Глобалните инвестиции в прехода към чиста енергия са нараснали със 17% през 2023 г., показвайки устойчивост въпреки геополитическото напрежение, високите лихвени проценти и инфлацията.

От Visual Capitalist обаче търсят отговор на въпроса, дали това е достатъчно, за да може светът да достигне нетната нула до 2050 г.?

За да отговори изданието сравнява инвестициите в чиста енергия за 2023 г. по сектори с това, което е необходимо годишно за достигане на нула до 2050 г., а изчисленията показват недостиг на инвестиции в чиста енергия от 3 трилиона долара.

Според данни на BloombergNEF годишните глобални инвестиции в енергийния преход са на най-високото си ниво за всички времена. Въпреки това само секторите на електрифицираното отопление и чистата промишленост отговарят на праговете, необходими за достигане на нетната нула до 2050 г.

Visual Capitalist, по данни на BloombergNEF

За да останат устойчиво на пътя за нетна нула до 2050 г., годишните инвестиции в електрифициран транспорт, възобновяема енергия, електрически мрежи и съхранение на енергия трябва да удвоят сегашните си темпове до края на десетилетието.

Водородът, ядрената енергия и улавянето и съхранението на въглерод (CCS) имат още по-стръмен хълм за изкачване и трябва да нараснат съответно 6, 9 и 46 пъти.

Важно е да се отбележи, че въпреки текущия годишен недостиг на инвестиции от 3 трилиона долара, индустрията за чиста енергия продължава да проявява положителни тенденции.

Инвестициите в електрифициран транспорт, например, са надминали тези във възобновяема енергия за първи път през 2023 г., отбелязвайки победа за сектора.

Нововъзникващите сектори също претърпяват стабилна експанзия, въпреки че са най-отдалечени от целта. Инвестициите във водород са се утроили до 10 милиарда долара, CCS почти се удвояват до 11 милиарда долара, а съхранението на енергия отбелязва ръст от 76% до 36 милиарда долара през 2023 г.

Тези окуражаващи развития подчертават потенциала на индустрията да стимулира трансформираща промяна и да проправи пътя за по-устойчива и издръжлива енергийна среда през следващите години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"