fbpx

Доларът влезе в дълга серия на спадове

Вероятно днес доларът ще отбележи най-дългата си губеща серия от 2 години и половина насам-1/2 години, след като Федералният резерв вдигна отново лихвата, но промени тона си относно бъдещите си действия, съобщава Ройтерс.

В същото време Swiss National Bank и Bank of England също продължиха с допълнителни увеличения на лихвите. Централната банка на Англия повиши лихвите по заемите с 25 базисни пункта, както и се предполагаше, заявявайки, че ще е необходимо допълнително затягане, ако има доказателства за по-устойчив ценови натиск.

Федералният резерв повиши референтния си лихвен процент с 25 базисни пункта, както и се очакваше, но изостави езика за необходимостта от „текущи увеличения“ в полза на „някои допълнителни“ повишения, докато наблюдава как колебливото доверие в банките се отразява на икономиката.

Фючърсите предполагат около 50% шанс за още едно повишение с четвърт пункт, за разлика от Европа, където пазарите виждат около 50 базисни пункта на допълнително затягане ва лихвите.

Това изпрати еврото до седемседмичен връх от $1,0930, след като също се повиши за шест поредни сесии. Последно беше на $1,0874.

„От гледна точка на валутния курс, ние смятаме, че това е аргумент за по-нататъшна слабост на долара, тъй като таванът на цикъла на Фед очевидно е спаднал“, заявява Браян Дейнджърфийлд от NatWest Markets.

Доларовият индекс, който измерва валутата спрямо шест основни валути за последно беше надолу с 0,1% до 102,35, на път за шестия си пореден дневен спад.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"