fbpx

Две местни компании купуват фабриките на IKEA в Русия

Руската правителствена комисия е одобрила продажбата на фабриките на шведския производител на мебели IKEA в Русия на двама местни купувачи, съобщава Ройтерс. Това проправя пътя за сключване на сделка, посочва държавен служител, цитиран от агенцията.

Редица западни компании обявиха планове да напуснат Русия, след като тя нахлу в Украйна миналия февруари. IKEA се надява да финализира условията в началото на тази година.

Продажбите са сложни, тъй като сделките, включващи компании от така наречените неприятелски страни – тези, които наложиха санкции срещу Русия – се нуждаят от одобрение от правителствена комисия.

Заместник-министърът на промишлеността и търговията Виктор Евтухов заявява пред всекидневника Известия, че производителят на кухненски плотове Slotex и производителят на дървен материал Luzales ще закупят четирите завода на шведския гигант в Тихвин, Новгород и Вятка.

Фабриките ще продължат да работят, а произведените стоки ще се продават в руските търговски обекти.

Разбрахме се с потенциалните купувачи да не споделяме никакви подробности по отношение на тях и целостта на процеса на продажба“, заявяват от Ikea.

Председателят на борда на Luzales Руслан Семенюк коментира пред RBC daily, цитиран от Ройтерс, че Luzales придобива два завода и че едно от условията на сделката е всички служители да запазят работните си места.

За нас е важно производствените мощности да работят и да се развиват и работните места да бъдат запазени“, казва още зам. министър Евтухов, цитиран от „Известия“. „Новите собственици при необходимост могат да разчитат на всички възможни мерки за държавна подкрепа“.

IKEA затвори магазините си в Русия след началото на войната в Украйна. Те бяха отворени отново за кратка онлайн продажба миналото лято.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"