fbpx

Евродепутати искат забрана върху нови проекти за изкопаеми горива

Стотина евродепутати поискаха със специално писмо от Европейската комисия да забрани на енергийните компании в Европейския съюз да започват нови проекти за изкопаеми горива предвид „климатичната опасност“. Писмото е представено на форум в Брюксел, наречен „Стоп на свръхпечалбите на гърба на планетата“, съобщава RFI.

Европейският съюз трябва да засили натиска, като принуди със закон мултинационалните компании за изкопаеми горива и финансовите институции да се откажат от всякакъв нов проект за разработване на въглища, нефт и газ“, настояват подписалите се, между които, освен евродепутати, има и кметове.

Те искат от „председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен спешно да предложи европейско законодателство“, което „предотвратява всяка нова експлоатация на изкопаеми горива“ от европейските компании като „TotalEnergies“ и „Shell“.

Инициатори на идеята са евродепутатите Рафаел Глюксман (от групата на социалистите и демократите) и Карима Дели (от групата на зелените), както и от кмета на Шарлероа Пол Маньет. Писмото е подписано също така от Яник Жадо (зелените), Оливие Фор (социалисти), Делфин Бато (зелените) и кметовете на Страсбург и Гренобъл.

„Сега е моментът да се действа“

Евродепутатите призовават за приемане на законодателство, „което ще забрани на европейския финансов сектор да предоставя финансови услуги на този тип проекти, убиващи климата и на компании, които не са готови да се откажат бързо от разработването на находищата с изкопаеми горива“.

Ние също така искаме Урсула фон дер Лайен публично да защити идеята за подписване на договор за неразпространение на изкопаеми горива“, се казва още в писмото. „Сега е моментът да се действа, преди да е станало твърде късно“, добавят подписалите го.

Призивът идва в момент, когато пет известни природозащитнички, които призоваха TotalEnergies и нейните финансови поддръжници да преустановят своите гибелни за климата проекти в Южна Африка, изразиха съжалението си за липсата на положителни отговори от страна на посочените банки.

Рекордни печалби за големите компании в сферата на въглеводородите

Френската мултинационална компания TotalEnergies представи годишните си финансови резултати, след като отчете третото тримесечие с нова рекордна печалба от 6,6 милиарда долара, дължаща се главно на скока на цените на газа след инвазията на Русия в Украйна.

Друг гигант в сектора, Бритиш Петролеум, обяви, че печалбата от чисто присъщата му дейност, която е показателят, който се следи най-много от пазарите, се е увеличила повече от два пъти за една година до 27,7 милиарда долара – абсолютен рекорд. Това е съпроводено с раздването на големи дивиденти на акционерите и забавяне на темпото на инвестициите в енергийния преход, за голямо разочарование на еколозите.

Този резултат е публикуван наред с Shell, който обяви за 2022 г. най-високата печалба в историята си – 42,3 милиарда долара. Впечатляващи са също така резултати на американските конкуренти ExxonMobil и Chevron.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"