fbpx

Енергетиката ни – след близо 20 години отлагане и мишкуване на управляващите

Мнението на евродепутата Радан Кънев е от профила му в X (Twitter)…

Протестиращите искат „Осигуряване на механизъм за капацитет“. 1) Нека преведем от брюкселски на български – „Механизъм за капацитет“ е субсидия. Подпомагане на ТЕЦ с парите на данъкоплатците. Най-сетне признание, че ТЕЦ нямат икономическа перспектива без бюджетни пари.

2) Прави ли са да го искат? В голяма степен – да. Енергетиката ни, след близо двайсет години отлагане и мишкуване на управляващите, има нужда поне от трите големи ТЕЦ. Видяхме го миналата година…

3) Реалистично ли е? Не. Юни 2019г. влезе в сила Регламент 943, който забранява механизмите за капацитет за въглища отвъд 2025г., освен ако има сключени договори до 31.12.2019г. Тук интересен момент – Регламент 943 е изцяло договарян по време на мандата на „Борисов-3“ (ГЕРБ+ВМРО)

Срокът за подписване на договори изтича по време на същия мандат. Договори НЕ са сключени. Защото за пореден път миньори и енергетици бяха лъгани, че няма нужда, че за да се одобрят такива договори трябва план за затваряне (и наистина е така). Клопката на популизма от 2017-19г

4) Има ли изход? Възможно е да се договори нов модел на субсидии на ниво ЕС. Той ще изисква план за бързо намаляване на емисиите и обемите. Но това противоречи на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023г. … Това пък е клопката на популизма от 2020 и 2023г.

6-те точки с искания са взаимно изключващи се (1 и 2 – напълно несъвместими) и неизпълними, именно заради подобни илюзии в миналото. Упорството за тези 6 точки може да доведе единствено до неконтролируем срив и всичко, срещу което протестират – масови съкращния без компенсации.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"