fbpx

Енергийни експерти заподозряха саботаж на индустрията ни

ток, електроенергия , тец марица изток 2

„Саботаж на българската индустрия“ допусна в кулоарите на парламента енергийният експерт и депутат от „Има такъв народ“ Иван Хиновски, цитиран от „Дневник“.

Той коментира достигнатия пик в цените на тока, търгуван на енергийната борса, което по думите му принудило редица предприятия, които купуват от платформата „ден напред“, да спрат вчера работа.

За последното съобщиха и в остро писмо до премиера работодателските организации, които намекнаха и за сериозен кадрови дефицит при вземането на решения.

Хиновски обвини в бездействие Българския енергиен холдинг (БЕХ) и призова структурата да се намеси в компенсирането на изкуствено според него създаден дефицит, който е довел до драматичното поскъпване на тока от 400 лв. за киловатчас тази сутрин. Във вторник пък средната на енергията в този сегмент е била 330.73 лева за мегаватчас, съобщава БТА.

Колегата му Георги Попов даже призова „службите“ да проверят случая, защото енергетиката е част от националната сигурност.

Хиновски прогнозира тежки последствия за индустрията и определи последните дни на енергийната борса като „хаос и неуправляема ликвидност“, като посочи, че има изкуствен дефицит, довел до рязкото поскъпване.

Експертът апелира ръководството на БЕХ да предприеме незабавни мерки за повишаване ликвидността на борсата. Казано просто, изтъква Хиновски, ТЕЦ „Марица-изток 2“ да включи 1 или 2 блока допълнително в експлоатация, за да се намали дефицитът на предлагане.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"