fbpx

Накараха ТЕЦ „Марица изток 2“ да пусне и трети блок и цените на тока паднаха

Цената на сегмента „ден напред“ вече е 258 лв/МВтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо вчерашните стойности. Това съобщават от Министерството на енергетиката във връзка със създалата се кризисна ситуация с огромни цени на тока, принудили редица предприятия да спират производствените си мощности, а експерти да допускат, че това е саботаж.

От ведомството уточняват, че след проведени разговори с ръководството на ТЕЦ „Марица изток 2“ вчера, 3 август 2021 г., на пълна мощност е пуснат трети блок на централата – 210 MW (стандартно досега тя е работела с два блока – единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият – за свободния пазар).

Количеството произведена електроенергия се продава днес на пазара „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса, което е довело и до смъкване на цените.

Ръководството на Министерството на енергетиката счита, че при такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност – от една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията.

Независимо от факта, че това са задачи на оперативното управление на дружеството, което е ангажимент както на неговото ръководство, така и на ръководството на Българския енергиен холдинг, Министерството на енергетиката следи отблизо ситуацията и предприема активни мерки за включването на ТЕЦ „Марица изток 2“ на свободния пазар в настоящата пазарна ситуация, се казва още в съобщението.

Работодателските организации вече изразиха недоумението си, защо ТЕЦ „Марица изток 2“ не е включил пълните си мощности още след 1 август.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"