fbpx

Летищата в Бургас и Варна няма да плащат още 6 месеца концесионни такси

Правителството реши да отложи плащането на концесионното възнаграждение за първото шестмесечие на 2020 г. за гражданските летища ползване Варна и Бургас.

С това Решение срокът за плащането на концесионното възнаграждение се удължава с още 184 дни, като вноската, отложена от 31 юли 2020 г. за плащане до 31 януари 2021 г., която беше отложена за плащане до 30.06.2021 г., се отлага отново за плащане, като новият срок е до 31 декември 2021 г.

Това удължаване е предвидено с последното изменение на Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19 (С (2020) 1863), приета от ЕК.

Прилагането на тази мярка е наложителна с оглед справянето с тежките последици за концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД от продължаващата пандемия от COVID-19 и предприетите мерки за ограничаване на разпространението и, които оказват негативно въздействие върху финансовото състояние на дружеството – оператор на гражданските летища за обществено ползване Варна и Бургас.

В същото време, припомняме, кабинетът Борисов 3 отложи с цели 10 години плащането на концесионна такса за Летище „София“, като натрупаните суми ще се изплащат през последните десет години от 30-годишния срок на концесията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"