fbpx

Ердоган поиска от Мъск фабрика на Tesla в Турция

Турският президент Тайип Ердоган e поискал от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да построи фабрика на Tesla в Турция, съобщава турската дирекция по комуникациите, информира Ройтерс. Цитирата се и думи на Мъск, че много турски доставчици вече работят с Tesla и че Турция е сред най-важните кандидати за следваща фабрика на компанията.

Ердоган и Мъск са разговаряли по време натяхна среща в Ню Йорк, където турският президент ще участва на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Ердоган също така е посочил по време на срещата, че Турция е отворена за сътрудничество в областта на изкуствения интелект и Starlink. По думите на Мъск SpaceX желае да работи с турските власти, за да получи необходимия лиценз за предлагане на сателитни услуги Starlink в Турция.

Ердоган е поканил Мъск и а присъства на турския аерокосмически и технологичен фестивал Teknofest в Измир в края на септември, като според информацията Мъск е заявил, че с удоволствие би присъствал.

Става ясно още, че Мъск ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Калифорния, като в публикация в X Илон мъск изтъква, че разговорите им ще се фокусират върху технологията за изкуствен интелект.

Пропомня се, че през август Tesla изрази интерес към изграждането на фабрика в Индия, която да произвежда евтин електрически автомобил. В момента Tesla има шест фабрики и строи седма в Мексико в северния щат Нуево Леон, част от усилията на автомобилния производител да разшири глобалния си отпечатък.

През май Мъск посочи, че Tesla вероятно ще избере място за нова фабрика до края на тази година.

Акциите на Tesla са нараснали със 123% досега през годината, а в събота бе съобщено, че е произведена 5-милионната кола, информира още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"