fbpx

Експерт от Центъра за изследване на демокрацията пое „златната акция“ на държавата в Лукойл Нефтохим

Експертът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) докторът по икономика Бойко Ницов е новият представител на България в управата на Лукойл Нефтохим.

От енергийното министерство съобщават, че след проведения конкурс Ницов е назначен за член на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Вторият в класирането е Васил Чакъров.

Припомняме, представителят на държавата в надзора в „Лукойл Нефтохим“ има властта на „златната акция“, с която правителството разполага в дружеството.

От визитката на Ницов в сайта на ЦИД ставао ясно, че той е асоцииран старши сътрудник в Центъра. Преди това е бил ръководител на екипа за развитие на газовата инфраструктура на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на Европейския съюз в Любляна, директор на програми в Евразийския център на Атлантическия съвет във Вашингтон, старши експерт по инвестициите в Секретариата на Енергийната харта в Брюксел и асоцииран директор на Института за енергийна икономика и политика към Енергийния център „Саркис“ на Университета в Оклахома. Заемал е длъжности и в университети в България и в САЩ.

Интересите на д-р Ницов са в областта на политиките и регулирането на енергийния сектор, енергийния преход, енергийната сигурност, инвестиционния климат, възможностите за използване на природния газ, разработването на петролни и газови ресурси, петролопроводите и газопроводите, както и подземното съхранение на природен газ. Той има богат опит в областите на своите интереси в САЩ, Европа, Северна Африка, Централна Азия, Кавказ, Североизточна и Югоизточна Азия. Д-р Ницов получава докторска степен по икономика в България с дисертация на тема „Арабският нефт: проблеми и перспективи“ (1987 г.) и продължава следдипломното си обучение по икономика, бизнес и предприемачество в Университета на Аризона през 1990 – 1991 г.

Припомняме, до момента от ЦИД са изготвяли редица доклади и анализи, които показват, че Лукойл Нефтохим може да функционира и без руски петрол, както и че доскорошната дерогация за вноса на руски петрол вреди на икономиката ни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"