fbpx

ЕС финансира над 400 хиляди интелигентни електромера у нас

Министерският съвет е одобрил на редовното си заседание списък от четири приоритетни проекта за финансиране със средства от Модернизационния фонд. Финансирането възлиза на 380 263 184.59 лева, като бенефициентите ще участват в реализирането на проектите и със собствени средства.

Обяснява се, че подкрепените проекти ще допринесат за намаляване нивото на въглеродния диоксид, за гарантиране енергийната сигурност на страната, за модернизиране на енергийните системи и за повишаване на енергийната ефективност. Сред заложените инвестиции са внедряването на близо 450 000 интелигентни електромера, дигитална трансформация, изграждане на пунктове за зареждане на електрически превозни средства и др.

От „Сега“ уточняват, че бенефициентите са трите частни енергийни дружества „Електрохолд“, ЕВН и „Енерго-Про“, както и държавният „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО).

Фондът се пълни с отчисления от търговия с квоти за емисии парникови газове – всяка година 2% от общото количество квоти се продават чрез търг като до 2030 г. се очаква набиране на близо 41 млрд. евро при средна цена за квоти въглеродни емисии от 65 евро за тон. Достъп до това финансиране имат компании от десет държави от ЕС с по-ниски доходи (включително България) – тези, в които БВП на глава от населението е под 60% от средната стойност на ЕС към 2013 г. Идеята е модернизацията на преносните мрежи да става, без това да натоварва крайните потребители с по-високи цени на електроенергията.

Одобрените за финансиране български проекти ще трябва да осигурят и собствено финансиране от общо 187 млн. лв., уточнява изданието.

Министърът на енергетиката следва да представи проектните предложения от одобрения списък за разглеждане и одобрение от Европейската инвестиционна банка и от Инвестиционния комитет към Модернизационния фонд.

От МС изтъкват, че подкрепените инвестициите от списъка ще допринесат за намаляване нивото на въглеродния диоксид, за гарантиране енергийната сигурност на страната, за модернизиране на енергийните системи и за повишаване на енергийната ефективност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"