fbpx

ЕС готви масивни санкции срещу Русия и способността й да финансира война

По-късно днес Европейската комисия ще представи на европейските лидери за одобрение пакет от „масивни и целенасочени санкции“ срещу Русия.

Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изявление по повод руската военна операция срущу Украйна.

С този пакет ще се насочим към стратегически сектори на руската икономика, като блокираме достъпа им до технологии и пазари, които са ключови за Русия. Ще отслабим икономическата база на Русия и нейния капацитет за модернизация, изтъква фон дер Лайен.

Брюксел се готви още и да замрази руските активи в Европейския съюз и да спре достъпа на руските банки до европейските финансови пазари.

Подобно на първия пакет от санкции, ние сме тясно свързани с нашите партньори и съюзници – Съединените щати, Обединеното кралство, Канада, но също така, например, Япония и Австралия. Тези санкции са предназначени да нанесат тежък удар върху интересите на Кремъл и способността им да финансират война, изтъква председателят на ЕК.

Урсула фон дер Лайен призова Русия незабавно да спре насилието и да изтегли войските си от територията на Украйна.

Няма да позволим на президента Путин да разруши архитектурата за сигурност, която е дала на Европа мир и стабилност в продължение на много десетилетия. Няма да позволим на президента Путин да замени върховенството на закона с върховенството на силата и безмилостността. Той не трябва да подценява решителността и силата на нашите демокрации, завършва изявлението си фон дер Лайен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"