fbpx

ЕС готов с пакет от четири вида санкции срещу Русия

В късния следобед днес Еврокомисията ще предложи за обсъждане и приемане първия пакет санкции спрямо Русия. Това става ясно от съвместното изявление на президента на ЕС Шарл Мишел и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във връзка с снощното изявление на Владимир Путин.

По думите им, решението на Руската федерация да признае за независими образувания и да изпрати руски войски в определени райони на украинските Донецка и Луганска области е незаконно и неприемливо. Това нарушава международното право, териториалната цялост и суверенитет на Украйна, международните ангажименти на Русия и допълнително ескалира кризата.

Пакетът мерки ще бъде предложен след среща по-късно днес на министрите на външните работи на страните от съюза. Той включва предложения санкциите:

  • да се насочат към онези, които са участвали в незаконното решение (според CNN това са 27 физически и юридически лица),
  • да се насочат към банки, които финансират руски военни и други операции в тези територии,
  • да се насочат към способността на руската държава и правителство да имат достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС, да се ограничи финансирането на ескалиращи и агресивни политики,
  • да се насочи към търговията от двата отцепнически региона към и от ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица ясно усещат икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия.

Изтъква се, че ЕС е готов да приеме допълнителни мерки на по-късен етап, ако е необходимо в светлината на по-нататъшното развитие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"