fbpx

Изтича срокът на Националното тристранно споразумение, изпълнени ли са целите

Работодателските организации и синдикатите поискаха от премиера Петков и финансовия министър Асен Василев насрочване на среща на страните по Националното Тристранно Споразумение.

Припомня се, че споразумението е сключено през 2020 година за 2-годишен период между национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите.

Целта му е била чрез изпълнение на конкретни мерки и политики в отделни области към 2022 година да бъдат постигнати следните средносрочни цели:

  • Производителност на труд в СПС – 60%  от тази на ЕС;
  • БВП на глава от населението в СПС = 60% от този на ЕС;
  • Компенсация на 1 нает в СПС = 60% от тази на ЕС;
  • Разходи за социална защита – 20% от БВП.

Предложението на бизнес и синдикати към премиера е две години по-късно и няколко месеца преди изтичане срока на действие на Националното Тристранно Споразумение, да се проведе среща за  обсъждане на изпълнението му, то да бъде преразгледано и актуализирано, като се даде нова перспектива на взаимните ангажименти, с конкретни планове за действие, съобразно актуалната ситуация и новите предизвикателства, пред които сме изправени.

Считаме, че е необходимо да обсъдим адекватни мерки за нова динамика и рестарт както на националния тристранен диалог, така също и  на тристранния диалог на отраслово равнище, в министерствата и ведомствата. Необходими са и конкретни мерки за развитие на браншовото партньорство и колективно трудово договаряне, както и на партньорството на  областно и общинско ниво, като нова предметна област на Националното Тристранно Споразумение, се изтъква още в писмото.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"