fbpx

Защо руските олигарси безпокоят Борис Джонсън

От много време Великобритания приема с отворени обятия руските олигарси. Сега, когато Москва заплашва Украйна, това се превръща в проблем, призна премиерът Борис Джонсън пред журналисти от Би Би Си, цитирани в коментар на RFI.

Проблемът не е от вчера. Още преди 5 години Министерството на външните работи публикува доклад на тази тема с красноречивото заглавие: „Златото на Москва. Руската корупция в Обединеното кралство“. Местната преса пише за „Лондонград“ или за „Москва на Темза“, за да обрисува свръхприсъствието на големите руски богатства във Великобритания и за подозренията за пране на пари, които тегнат върху тях. Това е голям камък в обувката на британския министър-председател. Той не е особено убедителен, когато се обявява за тежки икономически снакции срещу Москва и срещу близките до Кремъл олигарси, докато същеременно собствената му страна се явява „пералнята“ на мръсните пари с произход Русия.

Как Обединеното кралство се превърна в любима дестинация за изпиране на руските пари?

Юридическата рамка е ясна. Офшорните дружества, които инвестират в недвижими имоти, могат да останат анонимни. Това е огромна река за изпиране на богатства придобити по незаконен път. Най-богатите руски граждани се възползват също така и от облекченията, които им предоставят златните паспорти. Между тях са и много милиардери, чиято близост до Кремъл е публично известна. Британското правителство смята, че 100 000 млрд. долара мръсни пари са изпрани на територията на страната. Около 300 000 руснаци живеят понастоящем в Лондон. А на Русия се пада голямата част от чуждестранните капитали, инвестирани в Лондонското сити. Неправителствената организация „Прозрачност без граници“ от своя страна изчислява, че от 6 млрд. евро инвестирани в сектора с недвижими имоти във Великобритания, 1,2 млрд имат криминален произход.

Присъствието на руски олигарси в британската икономика може ли да се обърне срещу тях в случай, че Западът наложи икономически санкции?

По принцип да, тъй като авоарите могат да бъдат замразени, а имотите – отнети. През 2014 г., след анексията на Крим, 180 руски граждани, живеещи във Великобритания бяха санкционирани. Но правителството се погрижи за защитата на техните интереси като категорично настоя Лондонското сити да бъде изключено от сферата на прилагане на санкции. Защото засягането на деловата активност на пребиваващите в Лондон руснаци означава да си вкараш автогол. Тя осигурява прехрана на хилади служители в Лондонското сити в областта на юридическите и финансовите услуги. Да замразиш дейността им означава да накажеш британсата икономика. Не на последно място, жителите на „Лондонград“ са също така щедри дарители на Консервативната партия. Откакто Борис Джонсън е на власт, партията му е получила 2,4 млн. евро от тях.

Дали британският премиер наистина ще се опита да се прави с проблема, както обеща пред журналистите от Би Би Си?

Правителството му вече даде няколко доказателства за добра воля. Досега само руските фирми или граждани, пряко замесени в Украйна, можеха да бъдат санкционирани. Занапред санкции могат да бъдат прилагани и срещу фирми и лица, пребиваващи на територията на Обединеното кралство и техните имущества да бъдат отнемани, уточни министърът на външните работи. Режимът на златните паспорти трябва да бъде затегнат, разрешителните за престой могат да бъдат отнемани. Съобщение в този смисъл трябва да бъде направено в идните дни. Депутатите продължават да очакват гласуването на проектозакона срещу икономическата престъпност, който вече 4 години отлежава в чекмеджетата на Даунинг Стрийт.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"