fbpx

ЕС обмисля премахване на ключов момент от енергийната реформа

Страните от Европейския съюз обмислят премахване на ключова част от реформите на европейския електроенергиен пазар на фона на безизходицата между Франция и Германия относно държавната помощ за електроцентрали, показва документ, видян и цитиран от Ройтерс.

Въпросът е дали правителствата ще могат да предложат подкрепяни от държавата договори за електроенергия с фиксирана цена на съществуващи електроцентрали – след това да събират свръхпечалбите, генерирани от тези договори, и да ги изразходват за субсидиране на индустрията си.

27-те страни от ЕС търсят обща позиция относно планираните реформи на пазара на електроенергия в ЕС, но страни, включително Германия и Франция, са в противоречие от месеци по въпроса дали правилата могат да дадат на някои страни конкурентно предимство пред други.

Франция желае да приложи тези субсидии спрямо ядрените си мощности и предложените правила имат подкрепата на централните и източните страни. Но Германия и други са твърдо против – предупреждават, че това може да даде предимство на френската индустрия пред тяхната собствена.

Проектът а компромис, видян от Ройтерс, изисква от страните да обмислят три варианта – включително пълното премахване на правилата за тези субсидии от реформата.

Другите две опции в документа, изготвен от Испания, която е ротационен председател на ЕС, биха ограничили начина, по който държавите могат да използват приходите, набрани чрез субсидиите за цените на електроенергията, и биха позволили на Брюксел да се намеси и да ограничи използването на тези приходи от дадена страна, ако така се изкривява единният пазар на ЕС.

Ройтерс отбелязва, че за първи път страните обмислят просто да отменят правилата, след като се борят да намерят компромис.

Неприемането на тази част от реформата няма да забрани на Франция и други страни да предлагат договори за електроенергия с фиксирана цена на производителите. Но това може да ги направи по-трудни за използване и да подлежат на получаване на одобрение от Брюксел съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Първоначалното предложение за реформа на Европейската комисия, направено през март, имаше за цел да прехвърли производителите на електроенергия към по-дългосрочни договори с фиксирана цена, така че потребителите да бъдат донякъде предпазени от краткосрочни скокове на цената на газа като тези, наблюдавани миналата година.

За да се постигне това, Брюксел предложи публичната подкрепа за нови инвестиции във възобновяеми и ядрени централи да бъде под формата на договори за електроенергия с фиксирана цена, подкрепяни от държавата. Именно този раздел може да бъде премахнат.

Посланиците на страните от ЕС ще обсъдят предложението в сряда. Те са изправени пред краен срок 17 октомври, когато министрите на енергетиката се срещат, за да се опитат да постигнат сделка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"