fbpx

Авторът на „В защита на капитализма. (Развенчаване на митовете)“ представя книгата си у нас

Нашумялата книга на д-р Райнер Цителман „В защита на капитализма. (Развенчаване на митовете)“ ще бъде представена от своя автор тази седмица. Издание на РИВА, за нея ще говорят и редакторът й доц. Красен Станчев, както и доц. Албена Танева, завеждаща катедра Публична администрация в СУ.

За около година и половина книгата е преведена на 14 езика и представена при засилен интерес в САЩ, Чехия, а преди четири седмици и в Стокхолм.

По думите на доц. Станчев, интересът към книгата за капитализма се дължи на обстоятелството, че в нея има обилно, но все пак премерено, ползване на исторически реконструкции от Фернан Бродел (известният историк и родоначалник на френската историческа школа Анали) до Джан Уейин  (от Пекинския университет и Гуанхуа Скул ъф Мениджмънт).

Освен това, за да издаде книгата в дадена страна, д-р Цителман провежда и самостоятелно, не-омнибусно, с един и същ въпросник и една и съща немска социологическа агенция допитване за обществените вярвания (митовете) в 32 страни от Америка, Европа и Азия, включително България.

Резултатите за България са изключително интересни, макар и в не малка степен, да съвпадат с последното Европейско изследване на ценностите на проф. Георги Фотев от 2018 година, с тази разлика, че теренът е краят на миналата година. Самата лекция на д-р Цителман ще започне с изследването.

„Моята цел днес“, посочва Цителман, „е да коригирам преобладаващите популярни погрешни схващания за капитализма и предприемачите.“ Работата на Цителман съчетава силните страни на академичните му изследвания с журналистическата му проницателност. Един академичен проект, който занимава Цителман от няколко години и по който той публикува няколко научни есета в престижното британско списание Economic Affairs, е изследване на масовите нагласи към богатите хора в различни страни и сравнително изследване на социалната завист.

Акценти от предстоящото посещение на д-р Цителман:

четвъртък, 5 окт
13.00 ч. – Лекция, Софийски университет, Кампус 4, зала 400, с домакини проф. Танева и доц. Красен Станчев
18.30 ч. – Представяне на книгата пред широка читателска публика, в Унгарски институт, ул. „Аксаков“ 16, София, център; организирано от издателство РИВА; лектори, които ще представят книгата след автора – проф. Георги Фотев и доц. Красен Станчев

петък, 6 окт
13.00 ч. – Лекция в департаментите „Икономика“ и „Бизнес“ и „Политически науки“ на Нов български университет, водена от ръководителите на катедри професорите Ренета Димитрова и Кристиян Хаджиев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"