fbpx

ЕС се споразумя да напусне Договора за Енергийната харта

Страните от Европейския съюз са се споразумяли съвместно да напуснат Договора за Енергийната харта поради опасения, че той подкопава усилията за борба с изменението на климата, казаха официални лица, съобщава Ройтерс.

Договорът от 1998 г. позволява на енергийните компании да съдят правителства за политики, които вредят на техните инвестиции, а през последните години беше използван за оспорване на действия, които изискват затваряне на инсталации за изкопаеми горива.

Министрите от страните от ЕС са се съгласили да излязат от договора на среща в Брюксел, съобщават източници на Ройтерс.

Решението предстои да отиде в Европейския парламент, за да се поиска съгласието на депутатите, което вероятно ще се случи, тъй като асамблеята на ЕС преди това я призова да напусне договора.

Брюксел за първи път предложи координирано оттегляне на ЕС от договора през юли, след като страни членки, включително Дания, Франция, Германия, Люксембург, Полша, Испания и Нидерландия, обявиха планове за напускане, като повечето се позоваха на опасения от изменението на климата. Страните от ЕС досега отлагаха решение за излизане, тъй като някои, като Кипър и Унгария, искаха да останат, докато други бяха загрижени, че усилията за модернизиране на договора ще бъдат напразни с тяхното напускане.

За да успокои тези притеснения, миналата седмица ЕС предложи преди напускането страните от ЕС да позволят реформите да преминат. Това предложение изглежда е отключило сделка, отбелязва Ройтерс.

Страните от ЕС ще одобрят предложението за приемане на реформите на договора през май, информира източник от белгийското председателство на ЕС, което ще организира разговорите.

Около 50 страни, подписали договора, се съгласиха с реформите миналата година, но те имаха малък шанс да влязат в сила без зелената светлина на ЕС.

Една от ключовите реформи е намаляването на 10 години от 20 на периода, в който енергийните фирми от страни извън ЕС, като Япония и Турция, ще се ползват със защита на съществуващите инвестиции в блока.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"