fbpx

ЕС трябва да засили действията си в надпреварата за чисти технологии, искат индустрии от сектора

Европейските индустрии от зеления технологичен сектор и доставчици на материали призовават лидерите на Европейския съюз, които се събират днес и утре за среща на върха в Брюксел да направят повече, за да предотвратят отпадането на блока от глобалната надпревара за чисти технологии срещу конкурентите Китай и Съединените щати.

Очаква се Европейският съюз да приеме законодателство, определящо цели за базираните в ЕС компании да осигуряват най-малко 40% от годишните нужди на ЕС от внедряване на слънчеви, вятърни и други технологии с нулево нетно потребление до 2030 г., информира Ройтерс.

Блокът също така ще си постави цели за увеличаване на вътрешните доставки и преработка на критични минерали.

Ръководителите на европейски асоциации, представляващи секторите на слънчевата енергия, вятъра, водорода, батериите, химикалите и металите, заявяват в писмо, цитирано от Ройтерс, че Китай е установил нарастващо присъствие в повечето сектори на чисти технологии, а Съединените щати са предприели решителна стъпка със своя Закон за намаляване на инфлацията (IRA).

В писмото до лидерите на ЕС обаче се изтъква, че инвестиционната ситуация в Европа се е влошила след нахлуването на Русия в Украйна с високи цени на енергията, инфлация и нарастващи рискове за доставките. Лидерите на ЕС трябва да обсъдят конкурентоспособността на индустрията и технологиите в петък – вторият ден от срещата.

В писмото се казва, че фокусът на Европейския съюз през следващите пет години трябва да бъде върху индустриалната политика за насърчаване на сектора на чистите технологии и неговите доставчици.

Асоциациите от сектора заявяват, че ЕС трябва да осигури по-лесен достъп до публично финансиране, да вземе примери от IRA и бързо осигуряване на разрешителни, като например за 80-те гигавата проекти за вятърна енергия, които все още чакат одобрение.

Според писмото Европа има нужда от конкурентни цени на енергията, мерки за защита срещу нелоялни практики на трети страни и икономически стимули за насърчаване на доставките на местни материали или компоненти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"