fbpx

От Mercedes обявиха за „брутален“ пазара на електрически автомобили

Mercedes-Benz заяви, че „бруталният“ пазар на електрически превозни средства с тежки намаления на цените и проблеми с веригата за доставки означава, че вероятно ще достигне долния край на прогнозата си за 12-14% коригирана възвръщаемост на продажбите от подразделението за автомобили, на фона на падащите печалби за третото тримесечие, информира Ройтерс.

Производителят заявява, че остава ангажиран с целите си за електромобили, но може да увеличи печалбите си с по-добра възвращаемост от портфолиото си с двигатели с вътрешно горене, ако маржовете на електромобилите останат по-ниски от предполагаемото.

Тъй като някои традиционни играчи продават акумулаторни електрически превозни средства под нивото на автомобилите с двигатели с вътрешно горене, въпреки по-високите им производствени разходи, „това е доста брутално пространство“, коментира финансовият директор Харалд Вилхелм, цитиран от Ройтерс. „Трудно мога да си представя, че сегашното статукво е напълно устойчиво за всички“, изтъква той.

Отстъпките, предлагани за някои модели в Германия през четвъртото тримесечие, не представляват цялостна промяна в ценовата стратегия за поддържане на цените високи с цел увеличаване на маржовете спрямо обема, посочва Вилхелм.

Акциите на Mercedes се понижиха с повече от 6% тази сутрин до най-ниското си ниво от почти година и бяха сред най-големите спадове в индекса на сините чипове в еврозоната. BMW отбеляза спад от 4%, а VW – повече от 2%.

Производителите на автомобили от Ford до Tesla намаляваха цените през цялата година на пазарите от Съединените щати до Китай, за да стимулират търсенето, но Mercedes-Benz като цяло се противопостави на това.

В четвъртък компанията отчете 12,4% коригирана възвръщаемост на продажбите в подразделението си за автомобили през третото тримесечие.

Печалбите преди лихви и данъци (EBIT) в цялата група спаднаха с 6,8% до 4,8 милиарда евро, като тук помогна нарастването на печалбите от микробуси с 44% до 715 милиона евро с коригирана възвръщаемост на продажбите от 15%.

Приходите на групата са намалели с 1,4% до 37,2 милиарда евро.

По-рано този месец Mercedes-Benz отчете спад от 4% в общите продажби за третото тримесечие, като продажбите от най-висок клас са намалели с 11%, отчасти причинени от смяната на модела и недостига на 48-волтови системи, доставяни от Bosch.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"