fbpx

ЛУКойл обяви за абсурдни исканията за 1 млрд. лева допълнителен данък

Общата сума на данъците, платени в хазната от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за 2022 година, възлиза на близо 685 млн. лева, от които 90 млн. лева са корпоративен данък и временна солидарна вноска. Само за деветте месеца на настоящата година дружеството е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153 млн. лева авансово изплатени корпоративен данък и временна солидарна вноска, обявяват от „Лукойл“ в съобщение до медиите.

И днес продължава задочният дебат между част от парламентарните групи – предимно ГЕРб и ДПС и правителството. На брифинг в МС премиерът Денков заяви, че никога не е споменавал конкретни суми във връзка с данъчни ангажименти на „Лукойл“. Премиерът е категоричен, че приписваните му думи са дезинформация, както и цитираните суми от някои депутати от въпросните парламентарни групи. Единственият поет ангажимент от премиера е дружеството да направи всички плащания към бюджета, които са изискуеми по закон.

В изявлението си от „Лукойл“ определят за абсурдни заявленията, че дължат допълнително данък от 1 млрд. лева:

В отговор на продължаващия политически натиск ръководството на дружеството най-отговорно заявява, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на Република България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове. „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД може би е единственият икономически оператор в Република България, който със специален закон се облага с 55 на сто данък печалба (корпоративен данък и временна солидарна вноска). А заявленията пред медиите за допълнително дължим данък от 1 млрд. лева са направо абсурдни„.

Допълва се също така, че разликата между котировките на петрола тип Брент и сорт Уралс отдавна не са 30 долара за барел, а 6-7 долара за барел към днешната дата. „В изпълнение на задълженията си, произтичащи от шестия пакет санкции, дружеството от 2023 година планово преминава към преработка на неруски нефт“, уточняват още от „Лукойл“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"