fbpx

44% от българите приемат изменението на климата категорично като заплаха

Изменението на климата представлява значително глобално предизвикателство. Причинява тежки метеорологични условия, щети по реколтата и покачване на морското равнище. Не всеки обаче го вижда като заплаха.

На база иследването на Lloyd’s Register Foundation – World Risk Poll 2021: A Changed World?, изданието Visual Capitalist проучва данните от анкетата до каква степен хората по света са сигурни или не, че изменението на климата е заплаха.

Като част от World Risk Poll 2021, Lloyd’s Register Foundation си партнира с Gallup и анкетира 125 911 души в 121 държави.

По конкретната тема въпросите са дали изменението на климата ще застраши / донякъде / няма да застраши нацията им през следващите 20 години. Нациите са класирани според общия брой респонденти, които разглеждат изменението на климата като заплаха, донякъде или по друг начин.

Обобщението на Visual Capitalist сочи, че 90% от анкетираните в Северна и Западна Европа смятат изменението на климата за заплаха. Така че не е изненадващо, че много от тези с най-висок процент на тези, които виждат изменението на климата като заплаха, са европейци.

Междувременно най-високият процент от хората, които гледат на изменението на климата като на незаплаха, живеят в развиващи се или незападни икономики:

България е с резултат 76% – комбинация от смятащи, че изменението на климата е заплаха (44%) и такива, които я приемат донякъде като заплаха (32%). За 9% това не е проблем, а 15 посочват, че не знаят или не искат да отговорят.

Изследването установява, че образованието е от решаващо значение за оформянето на отношение към изменението на климата, а не само националността. Данните показват, че с повишаването на нивото на образование нараства и разбирането за изменението на климата като заплаха.

Въпреки че 75% от света гледат на изменението на климата като на заплаха за нацията си през следващите 20 години, близо 2 милиарда души по света все още не го правят. И данните показват, че образованието, подготовката и единството са нашата най-добра защита в борбата срещу изменението на климата.

Lloyd’s Register Foundation създава The World Risk Poll 2021, за да даде по-добро разбиране на рисковете за обикновените хора и не обхваща само изменението на климата. Проучването на World Risk Poll 2021 също така изследва нашето отношение към изкуствения интелект, безопасността на работното място и финансовата устойчивост.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"