fbpx

Google прокарва оптика до отдалечени тихоокеански острови

Google ще прокара подводни оптични кабели, захранващи достъпа до интернет до най-малко осем отдалечени държави в Тихия океан, по силата на сделка между САЩ и Австралия, съобщава Ройтерс.

Сделката ще разшири съществуващ търговски проект на Google в региона до Микронезия, Кирибати, Маршаловите острови, Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Източен Тимор, Тувалу и Вануату.

Споразумението предстои да бъде обявено по време на официалното посещение в Белия дом от австралийския премиер Антъни Албанезе, като и двете правителства ще участват в осигуряването на финнасов ресурс. Канбера ще даде 50 милиона долара, а Вашингтон ще добави още 15 милиона долара, според информация на високопоставен служител на администрацията, цитиран от Ройтерс.

Малките и понякога изолирани нации от Тихия океан се превърнаха в зона на интензивен фокус през последните години, като Китай и Съединените щати ги ухажват с развитие на инфраструктурата и военни партньорства.

Президентът Джо Байдън се стреми към доминация на САЩ в телекомуникационните услуги, виждайки индустрията като ключов въпрос за националната сигурност предвид контрола, който тя предоставя върху информационните потоци по света.

В момента Google работи върху оптичен кабел, който свързва Тайван с Филипините и Съединените щати.

Като част от проекта за тихоокеанските острови, САЩ ще работят със страните за устойчивост на киберсигурността, като им помагат да архивират ключова информация в глобалните облачни мрежи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"